Recent Posts

Friday, May 27, 2011

BERAPA BANYAK KITA BERSYUKUR???


Sedar atau tidak, dalam kebanyakan waktu….banyak nikmat yang ALLAH berikan kepada kita.. memang banyak sangat….kesihatan, harta, kebijaksanaan, kacak, cantik, kuat, tinggi…semua-semualah kelebihan yang ada pada kita ni..tapi berapa banyak waktu je hati kita ni ingat untuk bersyukur kepadaNYA..


 Cuba kita muhasabah diri kita, termasuk diri saya sendiri jugalah….ada tak kita bersyukur dapat kesihatan yang baik pada hari ini? Ada tak kita bersyukur kita masih mempunyai ibu bapa kita saat ini? ada tak kita bersyukur kita masih mempunyai sahabat-sahabat yang kita sayangi? Ada tak kita bersyukur dengan apa yang kita ada selama ini? kita ada handset yang canggih..ada kita bersyukur? Kita ada motor yang kira sedap jugalah untuk dibawa mengembara kan…ada kita bersyukur? Pasti tidak kan? Bahkan kita rasa tak puas lagi dengan apa yang  kita telah ada sekarang..kita dah ada handset….nak pula i-phone….dah ada baju…..beli lagi yang baru…kot murah tak pelah…ni yang mahal pula tuh…branded lagi…da ada kereta, nak lagi beli kereta yang bukan-bukan…….memang diri kita ni tak pernah nak puas dengan apa yang kita ada selama ni….


  KITA HANYA MENGHARGAI SESUATU APABILA KITA KEHILANGANNYA…..percaya tak?? Kalau saya memang saya sokong 100%....sebab dalam kebanyakan musibah yang menimpa diri ni….yang paling terasa adalah apabila kita KEHILANGAN SESUATU…….pernah tak anda kehilangan sesuatu?? Yang kira penting la bagi anda..  Mesti ada kan….rasa macam mana?....mesti rasa tak tentu arah kan? rasa nak sangat benda tu balik kan?..walau apa pun caranya…..kalau hilang dompet lah contohnya…dalam taxi….sangguplah nak kejar taxi tuh….walaupun da jauh da….dan bila rasa dah tak dapat kejar tuh….mesti kita berharap kepada seseorang yang akan menolong kita kan….kawan kita ke…kot tiba2 naik kereta…boleh kita tumpang dia untuk kejar taxi tuh…tak pon kawan kita tolong kejar sekali taxi tuh…. Kot kawan kita tuh sprinter ada lah gak faedahnya…dah tu…kita mulalah mengharapkan akan ada sesuatu keajaiban yang akan menolong kita….contohnya….tiba-tiba ada lampu merah lah kat depan tuh…jadi sempatlah untuk kita kejar taxi tuh….tak pon pakcik taxi tu perasan lah bila die tengok tempat duduk belakang….dan berkata ‘oh, budak tadi tertinggal dompet’ lalu patah semula ke tempat kita untuk memulangkannya….takpon cuba cari dalam beg…kot tiba-tiba ada…(walaupon hakikatnya kita dah tahu memang tertinggal kat dalam taxi tadi)….takpon kita mengharapkan orang yang naik taxi lepas kita tu jumpalah dompet kita tu dan dengan berbesar hatinya memulangkannya kepada kita…takpon nak 18sg sikit kita berharap….orang taxi tu accident lah kat depan tuh….sekurang-kurang kita dapat lah ambil dompet kita kat dalam taxi tu….ish3…pontingkan diri sendiri betul doakan orang macam tuh...nauzubillah…


 Dan akhirnya apabila kita rasa memang kita takkan jumpa ngan taxi tuh balik untuk mengambil dompet kita balik….kita akan kembali kepadaNYA,bertawakkal kepadaNYA,bernazar kepadaNYA……seandainya aku dapatlah balik dompetku ini akan ku sedekah 20 genih dekat fakir miskin…padahal sebelum ni nak bayar duit tambang taxi pon berkira…orang minta sedekah kat tepi jalan pon kedekut nak nafkahkan….


 Apabila difikir-fikirkan…ada hikmahnya ALLAH  turunkan musibah ini kepada kita…supaya…supaya…kita sedar…takada benda yang kekal kat dalam dunia ni….yang muda akan tua, harta yang banyak akan habis….handset yang canggih akan rosak….kereta yang mahal mana pon akan rosak…..YANG HIDUP AKAN MATI…setiap sesuatu ada pengakhirannya….
  Lagi satu cara untuk mengingatkan diri ini agar sentiasa bersyukur….ingin saya kongsikan di sini adalah apabila kita membandingkan apa yang kita ada sekarang ini dengan orang yang tak pernah dapat pun apa yang sudah kita miliki sekarang….faham tak…?? contohnya  apabila kita rasa tak puas hati lah kita tak dapat ikut kawan kita untuk makan kfc lah kononya, kita bayangkanlah orang yang tak pernah pun dapat makan kfc tu disebabkan tak ade duit…yang sentiasa kelaparan….bagi mereka dapat makan nasi pun cukuplah….kita pula, baru tak dapat makan kfc dah merungut…..kalau dapat makan kfc tuh pun bukan reti nak bersyukur…tak sedap takde sos lah…..takde coleslow lah….


 Maka bersyukurlah dengan apa yang kita ada….bukankah,’SEBAIK-BAIK PILIHAN DALAM BANYAK PERKARA ADALAH YANG DITENGAH-TENGAHNYA’….terima seadanya….. jangan sampai kita dah kehilangan apa yang kita ada sekarang baru kita nak belajar untuk bersyukur….terima seadanya sahabat-sahabat kita walaupun mereka ada ada buat salah kepada kita…..kerana sesungguhnya satu hari nanti kita akan berpisah….hargailah ibu bapa kita sekarang ni…kerana satu hari nanti mereka akan pergi……jangan sampai kita dah kehilangan mereka semua baru kita nak hargai,,jangan sampai nikmat-nikmat yang selama ini kita kecapi ALLAH  tarik kembali gara-gara hati kita ni yang tak pernah kenal erti untuk bersyukur,,,,,ha….lagi satu pesanan….dompet tu jaga elok2….jangan tertinggal kat dalam taxi macam saya….pengajaran….pengajaran……wallahua’lam…

"Dan ingatlah ketika Tuhanmu memaklumkan,'Sesungguhnya jika kamu bersyukur, niscaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmatku) , maka pasti azab-Ku sangat berat"... 14:7..No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...